17 Juli Brussel - Reisverslag uit Brussel, België van maartenhendriks - WaarBenJij.nu 17 Juli Brussel - Reisverslag uit Brussel, België van maartenhendriks - WaarBenJij.nu

17 Juli Brussel

Door: Maarten

Blijf op de hoogte en volg

18 Juli 2007 | België, Brussel

Met de bus en de trein naar Brussel-Centraal. Met een plattegrondje op zak rondsnuffelen in de stad. Eerst naar een vlooienmarkt op het Vossenplein. Altijd wat te doen en te kijken. Er blijft een wetsteen aan mijn vingers plakken. Ik kan er geen uur kijken en niets kopen. Dan is er koffie. In het café waar de handelaren drinken zit je goed. “Une boule de café, s’il vous plait?” Je krijgt dan een heleboel koffie verkeerd. Heerlijk. Aan twee dames naast mij vraag ik interessante straten. Dat heb ik aan twee goeie gevraagd, want ik ben mijn plattegrond vijf minuten kwijt. Nu staat er een route ingetekend. Dat hebben ze goed gedaan. Kleine steegjes, pleintjes met terrasjes, winkelstraten en brede boulevards; misschien heeft er één wel bij tourist-information gewerkt. Hoed in de nek en zonnetje boven de daken. Ik voel me goed. Het is nog vroeg en ik heb de hele dag. Ik slenter door de stad en laat me leiden door de getekende route. Ik kom ogen te kort. Brussel lééft. Mensen doen boodschappen. Toeristen zitten op de trappen van monumentale gebouwen en staren naar plattegronden. Vrachtwagenchauffeurs lopen winkels in en uit. Oudere mensen bevolken banken en terrassen. Clochards slapen nog. Vrouwen met kindertjes bedelen. Ambtenaren in pakken van dure snit lopen druk in gesprek met een collega of met hun mobieltje tegen het oor. Winkelpersoneel poetst de trottoirs. Taxichauffeurs wachten op vracht. Trossen reizigers rennen al knippend achter een parapluutje aan. Autochtonen praten druk met handen en voeten. Als ik dit typ, zie ik de koppen, die erbij horen, zo weer voor me. Mensen kijken verveelt niet. Natuurlijk loop ik ook langs toeristische hoogte punten en die zijn er meer dan ik vandaag kan zien.
’s Middags besluit ik om het Museum voor de Schone Kunsten te bezoeken. Het is er koel en er hangt een serene stilte. De ene keer blijf ik langer bij een schilderij staan dan de andere keer. Op een bankje zit een jonge Koreaanse vrouw. Zij is een vrouwenfiguur van een schilderij aan het natekenen. Over haar schouder kijk ik mee. De flinterdunne potloodlijnen ontstaan uit het niets, zo lijkt het. Ze vormen iets later een herkenbaar deel van het voorbeeld aan de wand. Als haar ogen naar het schilderij kijken gaat de hand door. Trefzeker schetst ze cirkels, bogen en arceringen. Mooi om die dynamiek te zien, veel mooier dan het starre voorbeeld, dat al jaren af is. Ik vraag of ze er last van heeft dat ik meekijk. Nee, dat is geen probleem. Ik ga naast haar op de bank zitten en vraag of ze student aan de kunstacademie is. Nee, zij studeert voor conservator. Ze vraagt of ik ook iets in de kunst doe. Nou nee, ik kan nog geen poppetje tekenen. Ik ben de kopvoeters nog maar net ontgroeid. Ze moet lachen. Of ik een toerist ben? Zo ontstaat er een gesprek over kunst, beroepen en vrije tijd, wat ook leidt tot mijn Europareis. Als aandenken schenkt Youjin mij de schets. Fantastisch, een wel erg persoonlijk cadeau. Als tegenprestatie bied ik haar aan om iets te gaan drinken. Onder het genot van een Belgisch bier verhaalt zij over een onmogelijke liefde voor een Koreaanse jongen, die studeert in Londen. Ik geef haar wat vaderlijke raad. Dat valt zo goed, dat ze vraagt:” Vind jij het goed, dat ik jou teken?”
“Prima!”
“Hier heb je een Franstalig boek over Londen. Niet bewegen.”
Hoe lang het duurt weet ik niet. Niet bewegen duurt nogal lang. Ze heeft me erg serieus getekend, misschien komt dat door de vaderlijke raad of door het moeilijke boek. Korte tijd later zal er een vriend op bezoek komen. Ik ben dan al weg. De tekeningen hangen nu in de wagen.
Dan sms ik met een Vlaams mechje. Zij is een geboren verhalenvertelster. Zij woonde in Leut bij Maasmechelen. Katelijn, want zo heet ze, is verhuisd naar de omgeving van Antwerpen. Ik wil haar bezoeken op doorreis. Ik ben van harte welkom, dus rijd ik morgen naar Mortsel.

• 18 Juli 2007 - 16:01

Marjo Van Bussel:

Hoi Maarten ik hoorde van onze Jan en die heeft het weer van Will Rooyakkers dat jij in je eentje op pad bent. Ik heb me dus meteen aangemeld voor de nieuwsbrief, want wat jij aan het doen bent vind ik erg leuk en ik wil je graag volgen. Je schrijft ook nog op een hele leuke en gezellige manier dus het is geen opgave om jouw berichten te lezen.
    Ik wens je veel plezier en ontmoetingen op je verdere reis, maar ik denk dat ik dat met veel plezier ga lezen.
    Succes, groetjes Marjo

• 18 Juli 2007 - 21:05

Mercedita:

Hoi Maarten,
    Na zelf 17 dagen op vakantie te zijn geweest, staat mijn mailbox vol met berichtjes waaronder jouw volledige reisverslag tot nu toe. Wij zijn gelijk met jou vertrokken namelijk. Wat kan jij geweldig schrijven zeg!! Pakkend, levendig, recht uit je hart. Misschien moet je het reisverslag wel publiceren als je terug bent.... ( Hihi,ik roep maar wat.) We hopen dat deze reis je brengt wat je ervan verwacht en dat je veel mooie dingen en mensen op je pad zult vinden. Je bent nu al geweldig aan je droom begonnen. We blijven je volgen, zo zijn ook wij een beetje op reis.
    Groetjes Mercedita, Edwin, Tosca en Ruben

• 19 Juli 2007 - 15:17

Maarten Amsing:

Hallo Meester Maarten,

wat een avontuur!!! Heel veel plezier!!!

Maarten, Maaike, Paul en Hilde Heuts-Amsing

• 19 Juli 2007 - 20:50

Emmy:

Heej Maarten,
    Ik zie na het lezen van al jouw verhalen dat je al een hoop hebt meegemaakt. Super :):)Nog heel veel plezier met veel bijzondere momenten. Ik blijf zeker de verhaaltjes lezen.. het is zo leuk :)
    Groetjes Emmy

• 20 Juli 2007 - 09:17

Luc:

hoi maarten wij hebben een fijne vakantie gehad in croatië . en elke dag als ik naar buiten kijk dan staat daar een lege oprit . dan denk ik in mezelf zoek de twee verschillen .

goeie reis en veel plezier

• 20 Juli 2007 - 21:00

Marion H.:

Hallo Pollepel.

Koken is emotie.

Voelen en proeven.

Wat schrijf jij boeiende belevenissen, die we zeker niet mogen missen.

De fotograaf staat steeds paraat,
    en zorgt weer voor die bijzondere plaat ,zelfs bij de was en de vaat.

awel manneke ,heb jij de veren niet vergeten?

Warme groetjes ook aan Dory.

• 21 Juli 2007 - 16:13

Klepje:

he maarten we zitte nu hier aan de bbq en we zitte je belevenissen te lezen lex is ook hier je krijgt de groeten van ons allemaal en veel succes