11 Mei Zigeunerdorp.
Door: Maarten
13 Mei 2008 | Slowaakse Republiek, Brezno
Wat me ergert aan mezelf is, dat in mijn hoofd de vooroordelen blijven hangen, dat mijn oog blijft haken achter de armoede en dat mijn mentaal beeld de norm is. Wat nou Maarten? Als je zigeuner bent en voor jou speelt luxe geen rol, je bent tevreden met weinig, je bent niet alcoholverslaafd, je werkt slechts als je geld nodig hebt. Ben je dan minder? Ben je vies, alleen omdat wij door Dash en Persil zijn geïndoctrineerd? Ben je minder, omdat je kunt genieten van je talent. Ben je pas beter als WIJ jou talent waarderen. In het verleden en heden zijn het zelfbewustzijn van en respect voor de zigeuner zo akelig aangetast en verminkt. Was het niet erg voor de handliggend om, als zigeuners in het dorp waren, iets bij de buurman te stelen. Zij kregen toch de schuld. Een vicieuze cirkel waar wij ze in vastgezet hebben.
Terwijl Ivan de bus met een spuitbus vrijwaart van vlooien en luizen!?! Zie ik in een hoekje van de camping nog net zichtbaar achter het groen een dertig jaar oude Praga staan. Deze luchtgekoelde, zeswiel aangedreven, lelijke, maar oersterke oldtimer heeft geen dubbellucht meer achter. De banden worden op gereden, nieuwe zijn te duur. Mirka is opgelucht, als ik zelf waspoeder meebreng. De Audi Quatro van tien jaar oud start alleen maar bergaf rollend. Hier kamperen is liefdewerk. Voor het halen en brengen van het orkest over een afstand van zestig kilometer krijgt hij tien euro. Langzaam begint de zwakke financiële situatie waar mijn gastheer in verkeert bij mij door te dringen. Bah, het verschil tussen ons is akelig groot. Dat geeft te denken.
Om twee uur ’s middags moet kleine Mirka ter ere van moederdag optreden met een dansgroepje in het Cultuurhuis van het nabij gelegen dorp. Daar dansen kinderen, declameren kleintjes versjes, spelen toneelstukjes en daar laten grote meiden de vloer dreunen onder hun stampende, dansende voeten. De meisjes uit de verschillende dorpen in de omgeving hebben prachtige door oma geborduurde vestjes en rokjes aan. Allemaal in een specifiek regionaal motief, dat afhankelijk is van waar de grootmoeders wonen. Kinderen, die zonder traditionele schoentjes dansen, hebben er gewoonweg geen!?! Na afloop stopt Ivan de bus voor een ijszaakje. Het is er zo druk, dat de mensen tot buiten op de stoep in de rij staan. Dat is een goed teken. Ik trakteer en op een bankje wordt gelikt tot alles schoon op is.
Op de camping zijn twee auto’s aangekomen met de vrienden Peter; Mike en Betti met hun gehandicapte zoon Martin; Slavamir met zijn roodharige schoonheid Jaroslava en Zdeno. Zij komen hier een goulashparty houden. Samen eten, vertellen en wat drinken. Ze zijn achteraan in de dertig en spreken een beetje Engels. De tractor en de wagen worden vanbinnen en vanbuiten bewonderd. Geitenkaas, barbecueworst, goulashsoep, wijn en salade staan op de tafel en ik mag aanschuiven. Het wordt reuzengezellig. Morgen moeten ze werken, dus om tien uur vertrekken ze.
Om elf uur gaan Ivan en ik de zigeuners ophalen. We zijn pas om één uur terug.