26 aug Een dag van plezierig oponthoud - Reisverslag uit Glencoe, Verenigd Koninkrijk van maartenhendriks - WaarBenJij.nu 26 aug Een dag van plezierig oponthoud - Reisverslag uit Glencoe, Verenigd Koninkrijk van maartenhendriks - WaarBenJij.nu

26 aug Een dag van plezierig oponthoud

Door: Maarten

Blijf op de hoogte en volg

28 Augustus 2007 | Verenigd Koninkrijk, Glencoe

Het ruisende riviertje heeft mijn hoofd en spieren gebalsemd. Ik kan weer bergen verzetten.
Na vier mijl staat links van de weg de camper van Stuart en Ann in diepe rust. Na een uurtje passeren ze mij enthousiast zwaaiend en op de volgende parkeerplaats wachten ze. Een hartelijk weerzien. Het blijkt dat ze gisterenavond gewacht hebben op mijn voorbijkomst om samen te eten. Ann had alles al in gereedheid gebracht. Helaas stopte ik enkel mijlen vóór hen bij het water. Nu trakteren zij op koffie en een uur later vervolgen we onze eigen wegen.
In Invergarry is mijn tank aardig leeg. De inhoud van mijn jerrycans diesel zitten al sinds gisterenavond in de tank. Als op een erf enkele graafmachines staan en er loopt iemand rond, dan stop ik om te vragen. Als ik op de man afloopt, roept hij van een afstandje:” Ik heb je drie weken geleden al zien rijden.” Hij is mij toen ergens met zijn truck voorbij gereden. Tweede zin is :”Waar kan ik je mee helpen?” Geen seconde gaat voorbij of zijn zoon gaat twee kannen van twintig liter halen. Al vertellend wordt de tank gevuld. De schoonzoon komt erbij en de tractor wordt doorgelicht en goedgekeurd, terwijl de dochter de binnenkant van de wagen monstert. Ze vinden het helemaal te gek. Als ik vraag om te betalen is het antwoord een wegwuifgebaar. Dit is nog niet alles. Ook de reserve jerrycans worden gevuld! Na een hartelijk afscheid tuf ik verder, nog beduusd van de vrijgevigheid van deze man.
Niet veel verder word ik van de weg geplukt door Limlanders. Bij een lekkere kop koffie wordt verteld over onze vakanties. Jos en Miel hebben jaren lang Oostenrijk als vakantieland gekozen. Ze willen wel eens iets anders. Jos heeft al jaren Schotland op zijn lijstje staan en voilá hier zijn ze. We kletsen plat-è-weg. Dit geeft een fijn thuisgevoel. Als we afscheid nemen stapt er een bebaarde man nieuwsgierig naar de tractor. Tim Bowyer wil de wereld rond en wil alles over mijn ervaringen weten. Ooit heeft hij door Europa gereisd met paard en wagen. De wagen werd vanachter aangereden. Zijn knie is kapot sindsdien. Hij wil nu met een John Deere en pipowagen op pad. Ik vind hem er geknipt voor. Hij heeft helemaal de looks van een wereldreiziger.
Na slechts 28 mijl, maar met onvergetelijke ontmoetingen, ben ik vandaag gearriveerd in Glencoe. Daar raak ik in gesprek met een onderwijzeres van een tweeklassige school. Hoezo, ik wil liever geen combiklas? Dit is in de Highlands normaal. De dorpen liggen mijlenver uit elkaar en zo heeft ieder dorp zijn eigen school. Je bent er directeur, handyman, tuinier, administrateur en leraar tegelijk. Ik ben vergeten te vragen of daar het salaris ook naar is.
Na de gebakken aardappeltjes met twee hamburgers en tomaten-komkommer-ui-salade krijg ik een sms-je van Dory. Mijn hart maakt een vrolijk huppeltje. Dory vraagt zich af, waarom er zoveel tijd tussen de berichten zit. Tja, ze hebben kleine schooltjes, maar ook weinig internetgelegenheid. Misschien haal ik morgen Glasgow en dan tackel ik dit probleem in één of twee dagen. Tot dan; allemaal nog even geduld oefenen.

• 28 Augustus 2007 - 12:10

De Volvoman:

Maarten, dat ze je in Schotland gratis van diesel voorzien ligt natuurlijk aan het geluid van die Bolinder en je geweldige smile.
    De schotten hebben in het begin van de voorige eeuw kennis gemaakt met de 2 takt boot motoren van Bolinder.
    In Zweden was toen 80% van de boot motoren een Bolinder!!
    Ik verbaas me erover dat je al in Noord Schotland zit.
    Kerel wat heb je al vele mensen ontmoet en indrukken opgedaan, en je bent nog maar zo kort onderweg.
    Ik hoor je denken nog.... 3000 km en ik zit in het zonnige zuiden.
    Je bent te laat in Wales voor het Steam Faire Festival dat morgen van start gaat.
    Maar... je kunt ook niet overal tegelijk zijn.
    Vertrouwend op de BM-350 wens ik je nog een mooie rit richting Dover.

Groeten uit Deurne

• 28 Augustus 2007 - 18:38

De Rotterdammers:

hallo maarten na drie en een halve week vakantie vieren eindelijk de imals lezen van jou wat een belevenis maarten
    gaat het nog niet vervelen
    Nou maart de zwarte ettertjes waren in frankrijk ook weer aanwezig maar we hebben een fijne vakantie gehad hoor Gisteravond hebben we natascha naar hetvliegveld gebracht die zit nu in griekenland in de eentje maar het gaat goed met haar
    Zo net nog even g s m e met tas
    Het weer zit ook mee.zo tezien
    Maaten we wensen je een goede reis groetjes GER ENGEL EN NATASCHA
    doei!!!!!!!!!!!!!!!!!

• 28 Augustus 2007 - 20:20

Ingrid Lezwijn:

Wauw, Maarten, wat een reis. Alles is super, je verhalen, je foto's, je ervaringen. Ik blijf je volgen.
    Groetjes

• 29 Augustus 2007 - 05:09

Iefke Piefke:

Maarten je glimlach
    ligt verstopt in je woorden
    totdat ik hem vind

de zonsondergang
    verduisterd de eenzaamheid
    die stiekum meekeek

de schapen leven
    op goede voet met de hond
    die zich Pluto noemt

ik mis Maarten dus

• 30 Augustus 2007 - 09:40

Katelijn:

hoi Maarten,

leuk om weer bij te lezen. Maar het meeste geniet ik van je natuurfoto's en gedichtjes!

Deze morgen, mijmerend over verhalen, dacht ik misschien vertel ik ooit wel eens de Keltische drakenmythe. Een uurtje later ga ik mijn mail lezen, met ook jouw berichten, en ben ik verrast door je foto's Schotse mistiek! De drakenmythe werd (wordt?) verteld in de Schotse Hooglanden en opgetekend door Lord J.F.Campbell in 1862-1884. Een van de oudste en belangrijkste mythen uit het westen.

Jaren geleden heb ik die mythe uit een versleten bib-boek gecopieerd. Het werd uitgegeven door Christofoor, maar is helaas niet meer te krijgen.

groetjes, blijf vooral lekker je gevoel volgen. Als de wind je neus achterna!

Katelijn