10 Jan. Sevilla dag 2.
Door: Maarten
11 Januari 2008 | Spanje, Sevilla
De mistige dag start met een busrit naar het klooster van Cartuja op het eiland in de rivier met een tentoonstelling van het Spaanse collectief Equipo 57. Het gebouwencomplex stamt uit 1400. Het klooster in moslimstijl gebouwd wordt later een keramiekfabriek en in 1992 museum. Hier lopen de stijlen weer heerlijk in elkaar over of zijn schouder aan schouder te zien. Van de tentoonstelling wil ik één ding eruit halen, dat enorme indruk heeft gemaakt. Korte, geluidloze films van vier minuten van Mark Lewis. Het is grandioos hoe subtiel hij de camera beweegt of net niet beweegt met een achtergrond waar details op de voorgrond treden. Het gewone valt ons niet meer op, hij maakt het zichtbaar. Hij dwingt tot kijken, zien, opmerken en denken. Mijn collega’s Jef en Douwe hebben mogelijk al van hem gehoord. De zes films: Rear Projection (Molly Parker) 2006, Isosceles 2007, Roundabout 2006, Downtown, Tilt, Zoom and Pan 2005, Spadina: Reverse Dolly, Zoom, Nude 2006 en Leadenhall Street 2007, zijn misschien via internet te bekijken. Ik hoor ‘t wel.
Ik heb een pauze verdiend. De kop moet weer even leeggemaakt. De wandeling naar het Museum der Schone Kunsten in het oude centrum doet goed. Er hangen uiteraard oude meesters uit Vlaanderen en Nederland en vele Spaanse grootheden. Er staan beeldhouwwerken uit de Oudheid in grote strakke zalen. Deze kostbaarheden zijn gevat in de elegante Moorse bouwstijl met waterpartijen, slanke pilaren, romantische hoekjes, patio’s en grootse trappenhuizen, waar ik de tijd vergeet. Alles gaat op mijn gemak.
Hierna slof ik door de drukke, rumoerige stad richting Casa de Pilatos. Het Moorse paleis is uit de tweede helft van 1300. Gelukkig komt het in 1650 in handen van de beroemde familie De Medici uit Italië en is nu nog steeds van hen. De begane grond is het zomerhuis; licht en luchtig en voor de gasten. De bovenverdieping is het winterhuis en dat is het beste geconserveerd met de wandschilderingen, originele wandtapijten en schilderijen. Dit huis is gebouwd door de eerste eigenaar naar het voorbeeld van het huis van Pontius Pilatus in Jerusalem. Op reis in Palestina in 1350 heeft hij het origineel minutieus nagemeten en hier laten bouwen. Naderhand hebben koningen en andere mannen met dukaten de Italiaanse elementen hierheen gebracht.
Op de terugweg bezoek ik en passant de stierenvechterarena en het bijbehorend museum. Hiermee sluit ik een geweldige dag af. Ik heb geleerd dat Moslims, Joden en Katholieken goed konden samenwerken en samenleven. Sevilla is daarvan het bewijs. Wereldleiders en terroristen moeten hier in Sevilla van haar geschiedenis komen leren en ernaar handelen. Dat zou mooi zijn.
11 Januari 2008 - 11:48
Fam. Vrolijk:
Hallo Maarten,
Je manier van vertellen blijft boeien!
Ik heb bewondering voor jouw kijk op het leven en je grote interesse in alles en iedereen. Zolang jij blijft genieten, geniet ik mee!
Groetjes vanuit Panningen,
Nella Vrolijk
11 Januari 2008 - 12:19
Mieke:
wat een prachtstad is Sevilla, en wat een schitterende foto's Maarten, pet/hoed af hoor, veel plezier verder -
11 Januari 2008 - 13:40
May Oet Nujjenhage:
Hola Maarten,
Wat een fantastische reis ben je aan het maken! Je beschrijvingen worden steeds fascinerender, je foto's worden steeds grandiozer. Vooral die waar je in het raam naar buiten zit te kijken; het lijkt wel een clair-obscureschilderij van Rembrandt.
Dat moors paleis in Sevilla was me niet bekend. Ik ben ooit in Granada geweest in het Alhambra. Groots. Het Alcazar lijkt er heel veel op. Wat waren die moren toch bouwkunstenaars. En degelijk. Niks geen verval, het heeft moeiteloos de tand des tijds doorstaan! Daar kunnen ze in onze hoog-getechnisiomobiliseerde (ongetwijfeld een nieuw woord, je snapt denkelijk wat ik bedoel) era nog heel wat van leren.
Blijf met volle teugen zelf genieten en óns laten meegenieten!
Hasta la vista in de zomer.
11 Januari 2008 - 13:49
Christel:
Reisleider of journalist paste ook goed bij jou.
Prachtige verhalen mogen we via internet lezen van jou.
12 Januari 2008 - 12:08
Jim Gubbels:
Hoi Maarten,
Via mij zusje (Peggy Gubbels) kreeg in deze site onder ogen. Ik vind het een schitterend idee dat jij gewoon doet wat je leuk vind, een jaar lang op pad!!!
Wellicht ken je mij niet meer maar ik zat in de 4e klas bij jou op de St. Jozefschool in Nieuwenhagen (1977). Ik herinner e nog het feit dat jij een BMW kocht die in de hal van de school mocht staan!
Ik wens je heel veel succes verder met je rit, en zeer zeker een behouden terugreis.
Door mijn beroep (officier bij de Landmacht) weet ik hoe uitdagend en interessant maar soms ook zwaar het is om lang van huis te zijn!
Nogmaals veel sterkte.
Jim Gubbels (Biddinghuizen)
Zie ook: www.jimensabinegubbels.nl -
12 Januari 2008 - 12:39
Theo En Marjoleine,:
Hoi Maarten, Gewoon prachtig en boeiend je foto's en verhalen! Fijn dat je zoveel mensen laat meegenieten.
Groetjes uit Harderwijk,
Theo en Marjoleine
13 Januari 2008 - 09:17
Ria Dielissen :
dag maarten
ik kreeg afgelopen week op de begrafenis van tante Nella dit adres van je broer.
ik volg met verbazing en verwondering je reis door europa.
mag ik niet ergens een paar dagen bij je aansluiten? het lijkt me echt heerlijk om zo door de binnenlanden van spanje te trekken.
groet ria