20 Mei. Koud en klam Fryburk.
Door: Maarten
21 Mei 2008 | Tsjechische Republiek, Praag
Het is troosteloos, grijsgrauw weer met voortdurend regen. De wielen sproeien als een fontein. De spetters vliegen rechts en links in mooie bogen in ’t rond. Achter me druipt het spatwater van de voorkant van de wagen af. Het is koud met maar +5 graden. Ik doe elk tankstation aan om nog een sticker van Oostenrijk te bemachtigen. Het lukt na de achtste poging. Nu kan ik doorrijden. Bij Bad Leonfeld net boven Linz stuif ik de grens over. Tsjechie zegent mij met een spetterend welkom. Langs het stuwmeer van Lipno liggen enkele campings, waarop caravans met verlichte, beslagen ruiten staan te treuren. De camping van Frymburk adverteert met NL achter de naam. Daar wil ik heen. Ik heb nog geen zin om moeilijk te doen. De herwonnen expressiemogelijkheden in Oostenrijk houd ik nog even vast door de Nederlandstalige Camping Frymburk aan te sturen. Dat valt niet tegen. De camping is groot, netjes, modern en ligt over zijn volle lengte aan de oever van het stuwmeer. De ontvangst is professioneel en allerhartelijkst. Ik kan met mijn pipowagen en legertractor een potje breken. Na de vereiste plichtplegingen sta ik al gauw met weids uitzicht op het meer aan de stroom. Het elektrisch kacheltje, twee brandende gaspitten waarop ik kook en de houtkachel stuwen de temperatuur in no time naar aangename, grote hoogte. Ik voel mezelf in lagen ontdooien; eerst het hoofd en als laatste de steenkoude voeten. Nu ik deze letters zit te typen, merk ik, dat ik niet goed gelet heb op, waar ik ging staan. Uit de hoge bomen, waar ik gedeeltelijk onder sta, kletteren in een hinderlijk onregelmatig ritme dikke druppels op het stalen dak. Ik zal moeten verkassen.
Zo het is gebeurd. Ik sta in de regen, maar uit de drup. De hard ketsende droppels zijn passé. Rust!
21 Mei 2008 - 13:42
Leon:
Beste Maarte,
ik vraag me af of je meer uigeeft aan bier dan aan diesel? Nog even en je kunt beter het bier in de tank gooien, zal gauw goedkoper zijn. Als je thuis komt ligt de vatprijs op 140 dollar en bij de pomp in Nederlasnd mag je dan voor een litertje diesel zo'n 1.70 euro neertellen. Want die chiezen en indiërs hebben nog meer dorst dan die Oostenrijkers c.s. Je hebt je wereldreis goed getimed, de volgende moet het met het paard doen als de wortelen tenminste ook niet te duur worden. Ach wat maakt het uit?
Wij liggen niet in het water, hebben nog een dak boven de kop en zelfs nog te eten. Kom daar maar eens om bij 4 miljard anderen. Dus Maarten wees voorzichtig met de laatste kilometers en vraag subsidie aan bij SHELL of zo: grootverbruiker met europese uitstraling. Doet wel een paar flinke lappen. En Jeroen (baas van Shell) vind dat hij nog wel meer kan verdienen, om het uiteraard later aan goede doelen weg te schenken. Zie Bill Gates....
Zorg dus dat je een lobbyist inhuurt die bij de olieboeren een goed woordje voor je doet! Het commerciële moet bij zo'b reis ook zijn plek krijgen, niet dan?
Genoegd, gel...
Groeten,