23 Mei. Edelstenen.
Door: Maarten
26 Mei 2008 | Tsjechische Republiek, Holasovice
Op weg naar Holasovice roffelt de trekker over zachtglooiend heuvelland, tussen weilanden met vee, alleenstaande hoeves, meren en bossen door. Het weer is bijgedraaid en mijn kop draait ook, als die van Langnek uit de Efteling boven het dak uit. Holasovice is een kleine, agrarische parel in het natuurlijke Tsjechische land. Een rechthoek van groen, die het dorpsmidden vormt, wordt omzoomd door een dertigtal, oude, gerestaureerde, carréhoeves van rond 1875. Hier heeft de tijd echt stilgestaan. Dit dorpje staat, net als Ceske Krumlov, op de lijst van werelderfgoed met dit verschil, dat hier maar weinig toeristen komen. Gelukkig te ver uit de buurt voor massatoerisme. Ik heb het hier prima naar mijn zin en blijf na een bezoekje aan een agrarisch museumpje vannacht op de parkeerplaats staan. Enkele nieuwsgierige Tsjechen vergapen zich aan de tractor. Ze mogen ook binnenkijken. Dat levert een aardige foto op.