14 Jan. Gibraltar en Jim.
Door: Maarten
15 Januari 2008 | Gibraltar, Gibraltar
Voor € 24,- mag ik met de kabelbaan naar de top en binnen in St. Michael’s grot, de verdedigingsgrotten, het Moorse kasteel en de kazematten. Het is een rib uit mijn lijf.
Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht naar alle windstreken. De brutale apen moet je in de gaten houden. Mijn hoed is vast een leuk speeltje voor hen. Aan de balie vertelden ze, dat zolang de apen in de gaten hebben dat je op ze let, ze je met rust laten. Dat doe ik dus en heb nergens last van.
Gibraltar is door de eeuwen heen een geweldige plek om in handen te hebben, want je controleert alle in- en uitgaande scheepvaartverkeer van de Middellandse Zee. Het kleine stukje rots is al 14 keer met wisselend succes belegerd geweest. De bevolking heeft altijd de prijs betaald. Nu betaalt de toerist een hoge prijs (letterlijk). Driekwartier internetten €6,-. Twee glazen Guiness €7,50. Kabelbaan met 4 entrees €24,-. De Engelsen hanteren hier ook eilandprijzen.
De grot van de H. Michael is een druipsteengrot. Aardig om te zien. De verdedigingsgangen in de berg zijn kaal en oninteressant. Logo, het had een militair doel en dat betekent efficiency. De kazematten heb ik in Normandië veel mooier gezien. Het Moors kasteel is een toren als een holle koker. Dit maakt allemaal weinig indruk.
Jim Gambrell uit Portland Oregon maakt wel grote indruk. Een bereisde Amerikaan, die het helemaal niet eens is met de binnen- en buitenlandse politiek van zijn land. Hij heeft er geen goed woord voor over en noemt zijn volk grote opscheppers. Om zijn woorden te onderstrepen haalt hij de boykot van Cuba aan, de oorlog in Vietnam en Irak en de bemoeienissen met Venezuela. De grootheidswaanzin van Amerika begint al bij de Worldseries Basketball. Ze zijn het enige land met Canada die er in spelen! Hoezo Worldseries? Hij kan goed vertellen over de landen die hij heeft bezocht. Wat mij het beste bijbleef waren de woorden:” Alhoewel ik geschiedkundig erg geïnteresseerd ben, boeien mensen en hun verhalen mij het meest.” Hij voegt eraan toe: “Elke Amerikaan zou moeten reizen buiten Amerika, dat is erg gezond voor de ontwikkeling van Amerika.” Sterk hè? Zulke Amerikanen tref je niet vaak. Wat reizen al niet met je doet?
We lopen het laatste stuk van de toeristische route samen af terug naar Mainstreet. Daar bestellen we in een Irish pub twee grote potten Guinness.
Ik ga naar mijn wagen terug en Jim gaat naar zijn hostel in het centrum. Hij boekt de hostels hier via internet. Hij reist een maand door Spanje met één koffer en een rugzakje voor dagelijks gebruik. Gemiddeld kost een hostel, hij reist ook alleen, tussen €12,- en €16,- per dag. De prijs schommelt met het komfort: wel/geen verwarming, wel/geen ontbijt. Je moet er wel nog reiskosten met eten en drinken bijtellen. Hij is niet duurder uit dan ik.
15 Januari 2008 - 14:17
Jean Luc Et Annie:
Bonjour Maarten
Merci de nous faire rever a travers ces magnifiques photos de votre voyage Je me souviens tres bien de notre dialoque au mont Ventoux le 03/11/2007.....a bientot
15 Januari 2008 - 21:25
Mr Plod:
Hello Maarten, I see you are now inGib well done -
16 Januari 2008 - 02:38
Hans:
hier in Alvor regent het ook (nog) steeds.
Weer een leuk verhaal en foto's.
Altijd makkelijk een verrekijker.
Groeten uit de caravan Alvor.
tot horens -
16 Januari 2008 - 14:28
Michel Et Babeth:
nous suivons ton parcours ;nous avons retrouve la photo prise a boca do rio le 15 decembre ou tu prends le soleil devant ta roulotte bon vent salutations de france -
20 Januari 2008 - 16:52
Jim Gambrell:
Love your web site. I am in Granada and keep looking for you.