12 Nov Andorra.
Door: Maarten
14 November 2007 | Andorra, Andorra la Vella
Naar de hoofdstad, Andorra La Vella, is het zesentwintig!!! kilometer dalen tussen 8% en 10%. Dat gaat dus, zesentwintig kilometer zonder de remmen aan te raken bergaf, op de motor remmend. Met een snelheid van rond de twaalf km/uur is dat een kwestie van geduld. Ik sloop in twee uur ongeveer honderd walnoten en peuter ze leeg.
In de langgerekte, smalle hoofdstad is nergens plek voor het slanke, lange span. Buiten de stad vind ik een plek. De lange wandeling is goed voor me. Wat opvalt is de glimmer en glitter van de winkels in deze stad. De fancymerken als Ferrari, La Costa, Breitling, Porsche, Lancôme, Channel, Dior, Mercedes, Seiko, enzovoort voeren hier de belastingvrije boventoon. Allemaal artikelen die hun basisbehoefte allang ontstegen zijn. Ze verkopen de mens een superieur gevoel of ze moeten mens’ onzekerheid camoufleren. Allemaal dezelfde artikelen te koop in honderden zaken met slechts een andere naam en een ander jasje. De grote gemene deler is glans. Ik heb het gevoel door een gecultiveerde, onechte, zorgvuldig gepolijste spiegelwereld te lopen.
Op de weg terug naar huis neem ik in het donker de verkeerde afslag en wandel langs de verkeerde rivieroever. Als ik een Engelsman aanschiet om de weg te vragen, biedt hij me aan om mij te brengen. Als ik hem vertel, dat ik met een tractor onderweg ben; vraagt hij:”Is het een groene, dan weet ik waar hij staat?” In vijf minuten zet hij mij voor de deur af. De tractor was hem eerder op de dag al opgevallen. Hij heeft mij een paar blaren bespaard, dus is hij meer dan welkom voor een kop koffie en een goed gesprek. Helaas heeft hij geen tijd.
14 November 2007 - 16:56
Theo Meeuws:
Bravo! Ik verheug me op de foto's van deze etappe!