29 Apr. Wijndag.
Door: Maarten
30 April 2008 | Hongarije, Szentendre
Meer noordelijker wordt het heuvelachtiger. In het plekje Tök staan vreemde huisjes bij elkaar. De voorgevel heeft een kleine poort en enkele kleine raampjes. De achterkant verdwijnt in een halfronde, begroeide tunnel van aarde. De gevelsteen, van één van de gevels waar de poort openstaat, vermeldt 1853. Zoltán stapt naar buiten en vertelt in gebrekkig Duits, dat Tök 1000 inwoners heeft en 400 privé wijnkelders. Het is een hobby van hem. Binnen is het erg fris. Er liggen negen vaten met rode en witte wijn. “Wil je eens proeven?” “Liever niet ik moet nog verder rijden.” Maar Zoltán dringt aan en ik ben een weke bips. ”Een klein beetje dan.” Het eerste glaasje is een zeer jonge wijn met scherpe nasmaak. Het tweede glaasje is van 2005. Die is voller, ronder van smaak. Flink slobberend, zoals dat hoort, en goedkeurend knikkend spoelen enkele glaasjes langs mijn huig. Ik weet niet wat Zoltán van mij denkt, maar hij vult een grote plastic fles en overhandigt me die met de woorden:” Ist gut heute Abend, wenn Du nicht mehr müssen fahren.” Van betalen wil hij ook niets weten.
Twintig kilometer ten noorden van Budapest ligt Szentendre aan de Donau. De camping is leeg op twee campers na. Het gras is bedekt met miljarden pluizen van bomen. Het lijkt wel sneeuw! Victoria aan de receptie regelt voor mij een matsprijsje, omdat ik alleen ben. Haar vader komt met zijn vriend belangstellend kijken. Ze zijn vooral onder de indruk van de lengte van de reis. De vriend komt een halfuurtje later terug met zijn mooie, jonge vrouw en vraagt of zij de wagen ook mag bekijken. Terwijl hij mij welkom heet op de camping en in Hongarije in het algemeen, geeft hij mij een fles Somloi Furmint. Dat is een witte Hongaarse wijn. Ik vind het gebaar wel erg charmant en origineel.
De eenvoudige maaltijd krijgt met een goed glas zelfgemaakte wijn uit Tök een heel ander cachet. Om de sfeer vast te houden bestudeer ik de informatie over Budapest met nog enkele glaasjes.
30 April 2008 - 10:05
Douwe:
He Maarten, neem d'r een op hare majesteit! -
30 April 2008 - 13:26
Ed:
Hallo Maarten,
Alweer in een ander land lees ik en nu is het alleen nog rchting Nederland rijden dacht ik. Het zal nog wel een aantal weken duren voor je weer via Schinnen(potje canisius ophalen) in Oirbeek zult aankomen, maar dan heb je ook wat te vertellen zou ik zo denken.
fantastisch dat je overal zo hartelijk en gastvrij wordt ontvangen zou dat hier in Nederland ook zo zijn? En dan de hulp die je krijgt als je ergens mee zit, zo zie je maar dat de mensen heel behulpzaam zijn ook in het Oosten van Europa.
Wij gaan zelf over 14 dagen op vakantie met de caravan,die ik in het weekend uit de stalling ga halen. De route die we gaan volgen is waarschijnlijk via Frankrijk richting Spanje en Portugal, maar misschien gaan we niet zo ver richting zuiden als het weer wat al te warm gaat worden. Waarschijnlijk leggen we nog een paar bezoekjes af in Frankrijk en noord-Spanje, maar dat moet dan ook zo uitkomen. Dus jou zullen we wel niet meer tegenkomen, maar ik heb de kans gehad in Torremolinos. Jammer niet benut.
Vandaag is het koninginnedag en gelukkig droog weer met vanmorgen af en toe wat zonneschijn(op de golfbaan tenminste)en thuis is er weinig van te merken behalve dan het bezoek van de koninklijke familie op TV aan Friesland. Wanneer komen ze nu nog eens naar Limburg?
Nou Maarten ik wens je nog een fijne reis, zonder problemen en tot schrijfs en ik geniet nog steeds van je verhalen met foto's,
Ed uit Venray
30 April 2008 - 17:49
Jeannie:
hoi hoi,,,schatteke,,
ik geniet van je verhalen en foto s,,iedere keer weer,,en weer,,en weer,,,hihihi,,gelukkig maar indd,,
zelf zitten we al de hele week stenen te sjouwen achterom,,kleine verbouwing van de tuin,,,je zult het wel zien,,als je plots weer zin in koffie krijgt,,,whahaha,,
dus ik heb vandaag niet geschreeuwd ; leve de koningin,,,maar ; leve de stenen,,pffff,,,kan gene meer zien,,hihihi,,
geniet maar maarten,,,dikke kusss,,